top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMargaret & Josef

Cesta z města

Den 1/10

Road trip s dětmi? Proč ne, když máte klidné děti nebo máte rádi divočinu.

Jestli čekáte profi průvodce tak můžete s klidem přestat číst.

Najdete tady postřehy a tipy obyčejné rodiny s dětmi na krásné, ale né úplně hladké dovolené, plné všech možných emocí a zkušeností.

Na cestě za dobrým gluten free jídlem, krásnou krajinou a dobrodružstvím. No a na konec s recepty a odkazy na restaurace a podniky na naší trase, kterou vám vyznačíme a třeba si ji můžete také projet, kdo ví..., ale to až na konec. Prostě něco jako Homolkovi na cestách :) to je nejvýstižnější, ale mohu vám slíbit, že se i něco dozvíte :)




Proč tahle cesta

Tam kam jsme se chtěli podívat, nebyla možnost bezlepkové stravy a proč si platit all inclusive, když je vám to na nic, že jo? Co já všechno obvolala, kolik času to stálo. A když už to vypadalo dobře, tak mě řekli něco ve stylu …no maximálně se může stát, že si místo knedlíku dáte rýži, když ani brambory nemůžete… Tadadamtam. A bylo jasné, že to takhle nepůjde.

Většina provozoven na naší trase neměla vůbec přehled a potuchu, co vlastně ta Bezlepková strava je. No a tak jsme si řekli, že prostě pojedeme kam chceme a omezovat se rozhodně nebudeme. Prostě to dáme a hotovo. Projedeme Čechy, Slovensko, Rakousko a Německo. Cíl byl jasný. Jezera, hory, dobré jídlo, stavit se za mojí sestřičkou, poznat zajímavé lidi a zvyky a užít si hlavně. jeden druhého.

Nu což,..

Kluci už jsou velký, nápad se jim líbil, tak proč ne. A musím říct, že i když to byl ze začátku mazec - a to byl, tak jsme si opravdu užili spoustu srandy, viděli krásná místa, ochutnali lokální dobroty a poznali moc fajn lidi, ale nebylo to jen tak, jak už to v životě bývá, že jo :)

Naplánovali jsme si cestu a hodně přemýšleli o tom co vzít sebou..

Na prvních pár dní jsem uvařila a zavařila jídlo. Trochu jsem měla strach, jestli to jídlo vydrží ty teploty v kufru, ale riskla jsem to a vyplatilo se. Zavařila jsem maso a to i naložené maso v oleji na gril, protože jsme měli v plánu i místa, kde to bylo daleko od civilizace a po cestě z obchodu na místo určení by se zkazilo i to čerstvé.

Takže jsem zavařila naložené maso, maso ve vlastní šťávě, guláš, chutney z cuket, vzala jsem sebou domácí marmelády, které jsem zavařila do malinkých skleniček, aby bylo vše na jedno použití.

Sušené mléko, základní koření, bez kterého se neobejdu, také sůl, pepř a papriku.

K tomu jsem vzala balené chleby od Nutri free a sušenky jsem vzala jen bez čokolády. Volila jsem hlavně ty ovocné raw, aby se nám nestalo to co v začátcích mé mateřské éry, rozteklé cosi bez tvaru, které zablemstá vše a všechny okolo.

Pak taky nezbytnosti do lékárničky jako je smecta, živočišné uhlí, paralen, peroxid vodíku, náplasti a prášky na alergii, hygienu, nabíječky na telefon. 3 knihy a časopis.

Oblečení jen takové, které se dalo rychle přemáchnout a rychle schne. Přeci jen jelo nás 5 na 10 dní a to auto není nafukovací. Stan, celta, spacáky a dobrou náladu. Už tak jsme jeli naložený jak cirkus.

Do toho nás ještě pozvali na trhy do Staré Ľubovni, takže přibylo ještě naložit knihy, tašky a další suroviny …Prostě máme ty výzvy rádi noo :) to se nedalo odmítnout :)

Ještě že Pepa rád hrával tetris, dodnes to zúročuje při podobných příležitostech, jinak by jsme se do toho auta fakt nevešli.

Trasa se tedy od původního plánu změnila na Brno – Blava – Stará Lubovňa- Rakousko - Německo - Čechy

Vyjeli jsme.. A ačkoliv jsme ještě včera mysleli, jak máme velké a odolné děti a pocítili jsme náležitou hrdost, tak už po 50tém kilometru nám došlo, že to jen tak nebude! ☺ Kdy už tam budem? Proč nejedeme někam blíž? Můžeme si to ještě rozmyslet a jet k moři? Ne, neee a nee

No to nechcete… a tak jsem poprvé na této cestě zahlédla paniku v očích mého muže a on v mých. No co, vysvětlování nám problém nedělá, tak přišlo vysvětlení, motivace a chvilka klidu. A jestli to máte podobně jako já tak postupně po cestě přemýšlíte co jste zapomněli.... no jasně, vždycky se něco najde. Dám vám dobrou radu, smiřte se s tim vnitřně a neříkejte to drahé polovičce, je to ta lepší varianta. :) Fakt, není nic horšího než počínající panika posádky a dotazy od všech typu...a tohle máme a tohle taky... to jen tak na okraj..a to jsem si říkala jak mám fajn vypracovanej seznam ha

No a jedeme dál...

Nevím jak vaše děti, ty naše mají hlad a žízeň hned když vyjedeme a vidí první mekáč. I na to jsem byla připravena a hbitě sunula připravené jídlo a pití do zadních pozic. Jako správní výletníci jsme měli připravenou sváču v krabičkách, ovoce i zeleninu pěkně na proužky, vlhčené ubrousky atd., jen ať jedeme a nezdržujeme se. No joo, ale po chvilce to zase bylo: mě se chce čůrat…. Tak co, to se už ovlivnit nedá, čůrat se musí. Donutit vyčurat i ostatní nemělo úspěch a tak bylo zastávek víc. Naše auto bylo jako pejsek, který si značkuje cestu.

Brno. Hurá. Šup do Smajlíku a dokoupit něco do zásoby na cestu. Takže čerstvé pečivo k snídani, koláčky, projít se, protáhnout a cestou si dát oběd ve Fat free. To byla skvělá volba.

Krátká procházka po milovaném Brně a jedeme dál.

Už teď jsme věděli, že to na jeden zátah do Ľubovni nedáme a tak jsme rezervovali ubytování kousek za Bratislavou.

Děti se unavili jídlem a procházkou, cesta do Bratislavy byla celkem pohodová a klidná a to včetně ubytování v hotelu. Asi jsme si měli odpočinout na to, co nás čekalo druhý den..


Děkujeme za podporu na cestách nutri free sk


151 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Velikonoční stezka 2024

Zde si můžete stáhnout Velikonoční stezku 2024 ve formátu pdf

bottom of page