top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMargaret & Josef

Čapátí

Máte rádi Indický chléb Čapátí? My moc a já ho mám ráda nejen jako přílohu k masu a omáčkám. Zkoušela jsem ho dělat s různou bezlepkovou moukou, ale nejlepší chuť, konzistenci a dlouhou trvanlivost má z mouky, kterou jsem dostala na vyzkoušení od Nutrifree.sk /Bezlepkosvet Nutrifree Mix per Pane Integrale.

Tip: V Čechách můžete mouku zakoupit třeba v lékárně @Dr Max, nebo na www.obchodbezlepku.cz, na Slovensku doporučuji www.nutrifree.sk/bezlepkosvět

S těstem se dá nejen skvěle a snadno pracovat, ale výsledek stojí za to. S chlebem se dá doslova čarovat a vymýšlet různá jídla. Dá se upéct na mírném ohni i na grilu. My ho třeba milujeme jako pizzu nebo tortily. Je to opravdu snadné a představivosti se meze nekladou. Naše děti už mají několik měsíců nejoblíbenější tortily s máslem, šunkou a sýrem. A o ,,pizze" ani nemluvím. Toto těsto zvládne lecos. Vychází z tradičního Indického receptu na Čapátí.


Budete potřebovat:

200 ml vody

450 g mouky Nutrifree Mix per Pane Integrale

0,5 lžičky soli

1-2 lžíce rostlinného oleje

Pepř dle chuti, případně sůl a pepř lze zcela vynechat, v základním receptu vůbec není a záleží na vás, zda si placky připravíte na slano nebo sladko.


Mouku prosyjeme do mísy, smícháme se solí, olejem a postupně zapracujeme vlažnou vodou, nemusíme používat veškerou tekutinu, řídíme se savostí mouky. Vznikne nám tak nelepivé, pružné těsto, které zabalíme do fólie a necháme ho půl hodiny odpočinout. Poté těsto ještě jednou porádně propracujeme, vytvoříme váleček a ten rozkrájíme na 8 dílů. Z každého sílu vytvarujeme rukou kuličku a poté válečkem rozválíme na požadovaný tvar a výšku. Opekáme na suché pánvi z každé strany cca 2 minuty. Poté namažeme z každé strany rozpuštěným máslem nebo ghí a vrstvíme na sebe aby neoschly. Poté překryjeme utěrkou, nebo zabalíme do voskového ubrousku, což se mi osvědčilo jako nejlepší. V kondici vydrží 3 dny.

A jak děláme naší "pizzu" na pánvi?

Když máme placku opečenou z jedné strany, otočíme jí a navrch vrstvíme salám, sýr a rajčata dle chuti a obliby a na 1 minutu přiklopíme pokličkou. Pokud chcete udělat kapsičky, uprostřed placku rukou zatlačte tak, aby vznikl předěl a byla vprostřed tenčí a šla tak lépe přehnout. Upečte z jedné strany pouze minutu, Poté otočte ozdobte pouze jednu polovinu sýrem, šunkou a podobně, placku přehněte v předem připraveném ohybu a vytvořte kapsičku. Tu smažte z obou stran do zlatova. Nebojte se na ní i přitlačit obracečkou. Je to skvělá svačinka i pro děti do školy, nebo pro vás do práce.





303 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Velikonoční stezka 2024

Zde si můžete stáhnout Velikonoční stezku 2024 ve formátu pdf

bottom of page